Dermacentor reticulatus

Viszonylag nagyméretű, pajzsán szabad szemmel is látható fekete-fehér mintázatot mutató faj. Európa-szerte és hazánkban is elterjedt, gyakori kullancs. A majdnem fél cm-es adultok gyakran szívnak vért kutyán, rókán, közepes méretű emlősökön, de megtalálhatók lovon, szarvasmarhán és juhon is. Emberen is előfordul. Lárvái és nimfái kisemlősökön és néha madarakon táplálkoznak.

A Dermacentor reticultaus állatorvosi szempontból nagy jelentőségű faj, mivel Európa-szerte és hazánkban is terjeszti a Babesia canis canis-t, amely a kutyák súlyos betegségét, a babesiosist okozhatja. A kullancsfaj biológiájáról, hazai előfordulásról és jelentőségéről a Magyar Állatorvosok Lapjában jelent meg irodalmi áttekintő közlemény: Földvári, G., Farkas, R. (2005) A Dermacentor reticulatus (Acari: Ixodidae) kullancsfajjal kapcsolatos irodalmi áttekintés és újabb ismeretek a hazai előfordulásáról. - Magyar Állatorvosok Lapja 127: 289-298.
 

Dermacentor reticulatus lárva, nőstény és hím

A két legygyakoribb kullancsfaj előfordulása egy kutyák kullancsait célzó országos felmérés és néhány terepgyűjtés alapján (Földvári és munkatársai, Parasitology Research, 2007).

Dr. Földvári Gábor
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Parazitológiai és Állattani Tanszék